بازطراحی افراد، خانواده ها، شرکت هاو سازمان ها برای دستیابی به رشد و پیشرفت و تعالی همه جانبه
مدرسه تعالی راه آورا ن رشد مشهد مقدس ، نمایندگی رسمی اندیشکده آصف در شرق کشور است. مدرسه ی تعالی راه آوران رشد اولین شعبه ی رسمی از مجموع شعبه های مدارس تعالی در سراسر ایران است که فعالیت رسمی خود را از سال 1395 با موافقت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری آغاز کرده است.
اما قصد محوری آصف از تاسیس این نهاد چه بوده است؟ و امتیازها و مزیت رقابتی مدرسه تعالی دربرابر نهادهای همتاو همکار کدامند؟
برای پاسخگویی به پرسش نخست، ازیک استعاره ی آشنا کمک میگیریم: استعاره ی پرواز و سپس مثالی ملموس در همین رابطه.
درآغازبا یک رهیافت فردی آغازمی کنیم، و سپس نتایج این رهیافت را به خانواده، و کسب وکار نیزتعمیم میدهیم.
فردی را تصور کنید که در بستر مرگ آرمیده، و تنها دقایقی چند از عمر او باقی مانده است. از این فرد انتظار میرود در چنین دقایق حساس و ارزشمندی چه کند؟ یک انسان خردمند، در این دقایق،
به زندگی زیستهی خویش مینگرد، و با مرور فراز و فرودها و دستاوردهای آن از خود میپرسد:آیازندگی من به راستی ارزش زیستن داشته است؟!
اگر پاسخ این پرسش مثبت باشد، او با قلبی مطمئن و دلی آرام، آخرین نفسها را میکشد، و شادمانهبا دومین اتفاق بزرگ زندگی خود مرگ روبرو میشود.
اما کدام زندگی به راستی ارزش زیستن دارد؟ پاسخ روشن است: آنگونه زندگی ای که در آن، انسان طعم نیکبختی و نیکفرجامی را بچشد.
نیکبختی، که نیکفرجامی را به طور طبیعی در پی دارد، احساسی است فرخنده که از دستیابی به موفقیتهای بزرگ، تاثیرگذار، و ماندگار حاصل میشود؛ موفقیتهای توأمان مادی و معنوی، هم به
سود خویش، هم به سود جامعه و بشریت است.
موفقیتهای معنوی عمدتاً شامل موارد زیر است:
انجام مأموریت خویشتن در برابر جامعه و بشریت
دستیابی به رضایت خاطر درونی از خویش و زندگانی زیستهی خویش
دستیابی به رستگاری، که رضایتمندی خداوند متعال را به دنبال دارد
دو مورد اخیر از آنِ کسانی است که به مقام عظمای »نفس مطمئنه« نایل شده اند شوربختانه باید گفت که تعلیم و تربیت متعارف در خانواده، مدرسه، دانشگاه، و محیط کار، افراد را برای
دستیابی به چنین موفقیتهای بزرگی آماده نمیکند.
بنابراین، پرسش بزرگ و اساسی این است که آیا میتوان افراد را برای خلق چنین موفیقتهایی از نو آفرید، و اگر آری چگونه؟ برای پاسخ به این پرسش، از یک مثال ملموس کمک میگیریم.


مثال: خودرو بوگاتی در برابر هواپیمای بوئینگ 747
یک خودرو قدرتمند آخرین مدل، همچون بوگاتی، و یک هواپیمای غولپیکر همچون بوئینگ 747 با ظرفیت بیش از 500 مسافر را در نظر بگیرید. حال فرض کنید در یک پیست اتومبیلرانی بیپایان، پشت فرمان بوگاتی نشستهاید. با تمام توان آن را برانید. عقربهی کیلومترشمار به سرعت بالا میرود، صد، دویست، سیصد کیلومتر و بیشتر.
اما خودرو شما پرواز نمیکند! چرا؟ پاسخ روشن است: چون خودرو بوگاتی _ به رغم مزایای منحصربهفردی که از آن یک اثر فاخر هنری ساخته، برای پرواز طراحی نشده است!
اکنون خود را خلبان هواپیمای بوئینگ 747 تصور کنید. کافی است استارت بزنید، و چیزی مثلا در حدود دو یا سه کیلومتر روی باند با سرعت تیک آف برانید، تا هواپیما به راحتی اوج بگیرد، و تا ارتفاع سی هزار پایی و بالاتر اوج بگیرد، بدون آنکه هیچ فشار غیرمتعارفی را تحمل کند. چرا چنین میشود؟
چون هواپیما برای پرواز طراحی شده است. این هواپیمای غولپیکر به همان راحتی پرواز میکند که عقابها پرواز میکنند و گلها شکفته میشوند.
آدمها شباهت زیادی به این دو وسیلهی حمل و نقل دارند. اکثریت آنها برای پرواز (بخوانید موفقیت) طراحی نشدهاند _ هر چند برخی از آنها به پارهای از ویژگیهای ممتاز و متمایز آراستهاند. اینها، به رغم عرقریزانهای بسیار، هرگز موفقیتهای چشمگیرِ قابل ستایشی کسب نمیکنند. در حالی که معدودی از افراد، به هواپیمای 747 میمانند _ آنها برای موفقیتهای بزرگ و ستودنی طراحی شدهاند. و این موفقیتها را به طور کاملاً طبیعی (یعنی بدون تحمل فشارهای عذابآور) کسب میکنند.
اکنون مسأله این است: اگر بتوانیم خودرو بوگاتی را چنان بازطراحی کنیم که قادر به پرواز باشد، پس میتوان افراد معمولی را نیز چنین باز طراحی یا بازآفرینی نمود که پروازهای شگفتآور به سوی اوج موفقیت را تجربه کنند، برای اینکه بدانیم چگونه میتوان افراد معمولی را برای چنین پروازهایی باز طراحی کرد، باید به مثالمان باز گردیم.
چرا هواپیمای غولآسایی چون بوئینگ 747 پرواز میکند، اما خودرو بوگاتی _ با همهی داشتههای چشمگیر خود _ زمینگیر است و قدرت پرواز ندارد؟! تفاوت این دو در چیست؟
با یک بررسی اجمالی میتوان دریافت که هواپیمای مورد مثال ما چهار تفاوت اساسی با خودرو بوگاتی دارد:
داشتن موتورهای قدرتمند جت: که میتوانند بر مانع سترگی چون نیروی جاذبه غلبه کنند
برخورداری از بال ها: (دو شاهبال، و دو بال کوچک در دنبالهی هواپیما)
طرحی بدنه: بدنهی هواپیما آیرودینامیک است، و کمترین مقاومت را در برابر هوا نشان میدهد. شمایل هواپیما همچون شمایل عقاب است
سوخت ویژه: بنزین هواپیما که بسیار مقویتر از بنزین معمولی است
اینها در واقع چهار مزیت برتری آورند که به هر هواپیمایی امکان پرواز میدهند. اگر شما بتوانید بوگاتی یا هر خودرو دیگری را چنان بازطراحی کنید که از این چهار مزیت برخوردار شود، آن نیز قادر به پرواز خواهد شد.